Marco teórico referencial para la implementación de la gestión ambiental en hoteles Encanto de Cuba

Gustavo Pelegrino Enamorado
C. Migdely Barbarita Ochoa Ávila

Main Article Content

Published: jun. 30, 2021
Pages: 77-94
Abstract

An analysis of environmental management in Encanto de Cuba hotels is presented. The applied methodology was qualitative research through analysis and synthesis, induction and deduction, documentary review, scientific observation, and descriptive statistics, specifically, cluster analysis to determine relationships between environmental management concepts. As a result, an analysis of the specialized literature consulted on the current concepts and trends of environmental management in Encanto hotels was developed. In order to establish the theoretical referential framework of environmental management in Encanto hotels, we started from the analysis of environmental management concepts, to delve into environmental management in city hotel services and the essential elements for the design and implementation of the systems of environmental management, finally, environmental management is described in Encanto hotels based on their relationships with the community.

Article Details

Most read articles by the same author(s)
References

NC-ISO 14001: 2015. Sistema de gestión ambiental. Requisitos con orientación para su uso (2015).

Acerenza, M. Á. (2006). Conceptualización, origen y evolución del turismo. C. V. México.

Alonso, M., robin, F., Pedroche, s. c., & Astorga, P. S. (2017). Revisiting green practices in the hotel industry: a comparison between mature and emerging destinations. Journal of Cleaner Production, 140, 1415-1428. doi: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.10.010

Alliance, R. (2008). Buenas prácticas para turismo sostenible. Rainforest Alliance: New York, NY, USA.

Arévalo, C. (2011). Diseño y aplicación de una estrategia ambiental en la UEB La Llanita Puerto Padre Las Tunas. (Tesis en opción al título académico de Máster en Gestión Turística), Holguín, Holguín, Cuba.

Atencio, W., Ramírez, M. P., Ochoa, M. b., & rodríguez, R. (2017). El Sistema de Gestión Ambiental en la Empresa Inmobiliaria del Turismo Holguín. Ciencias Holguín, 23(2015), 71-86.

Azze, A. (2016). Procedimiento general para la gestión ambiental en la Villa Mirador de Mayabe. (Tesis de Especialidad en Gestión Hotelera), Holguín, Holguín. Cuba.

Campbell, A. (2009). Propuesta de un Programa de gestión ambiental en el Hotel Villa la Granjita Hostal Mascotte de Villa Clara (Doctoral dissertation, ), Universidad Central” Marta Abreu” de Las Villas, Las Villas. Cuba.

Cardet, E., Puente, E. y Paiao, R. (2012). Hoteles Encanto en Cuba, potenciando la relación cultura-turismo, procedimiento para el diseño de sus servicios. Paper presented at the 8va Conferencia Científica Internacional, Universidad de Holguín. Cuba.

Cramer, J. (1998). Environmental management from “fit” to “strech”. Business strategy and the environment, 7(3), 162-172.

Cubanacan, M. C. (2016). Manual de Operaciones Hoteles Encanto. La Habana. Cuba.

Díaz, F., Álvarez, J., González, O., Jiménez, V., Bethencourt, M., Vera, J., Fernández, C., Clivaz, c y Matos-Wasem, R. (2006). Política Turística. Editorial Tirant Lo Blanch. España.

González, B. (2015). Procedimiento general para la gestión ambiental Integral en el Hotel Brisas Covarrubias de las Tunas. (Tesis de Especialidad en Gestión Hotelera), Holguín, Holguín. Cuba.

Graña, G. (2017). Diseño de los servicios del Hotel E Bahía del Almirante en Gibara. (Bachelor’s thesis, Universidad de Holguín ), Holguín, Holguín. Cuba.

guzmán, A. (2005). La gestión ambiental en el sistema hotelero.

León, C. y. M. G. (2010). Turismo sostenible y bienestar social, ¿Cómo innovar esta industria global? España.

Leyva, D. (2019). Procedimiento para la gestión ambiental en el Hotel Iberostar Ordoño. (Trabajo de Diploma en opción al Título de Licenciado en Turismo), Holguín, Holguín. Cuba.

López, T. J. (2005). Turismo sostenible, un enfoque multidisciplinar e internacional. Universidad de Córdoba. Córdova, Colombia.

Martínez & Figueroa, 2013. Evolución de los conceptos y paradigmas que orientan la gestión ambiental ¿Cuáles son sus limitaciones desde lo local? Ingenierías, 13(24), 13-27.

Martínez, M. (2017). Procedimiento para sistemas de gestión ambiental en hoteles de Varadero Cuba. (Tesis de la Especialidad de Post Grado de Gestión Hotelera), Matanzas, Matanzas. Cuba.

Decreto 281. Decreto sobre la continuidad y fortalecimiento del Sistema de Dirección y Gestión Empresarial Cubano (2014).

Moreno, E. (2006). La Política de calidad ante la nueva realidad del turismo y sus transformaciones. Paper presented at the Ponencia presentada en Calidad 2006, La Habana. Cuba.

Ley 81 Del Medio Ambiente (1997).

Ochoa, M. B. (2014). Tecnología para la gestión ambiental integral en instituciones escolares. Aplicación en Holguín. (Tesis presentada en opción al título de Doctora en Ciencias Técnicas), Instituto Superior de Tecnologías y Ciencias Aplicadas, Cuba.

Ogbeide, G. (2012). Perception of green hotels in the 21st century. Journal of Tourism Insights, 3(1), 1-9. doi: https://doi.org/10.9707/2328-0824.1032

ONU, A. G. d. l. (2015). Agenda 2030 y los Objetivos de Desarrollo Sostenible: http://www.sela.org/media/2262361/agenda-2030-y-los-objetivos-de-desarrollo-sostenible.pdf.

Ortiz, A. H. (2014). Tecnología para la gestión integrada de los procesos en universidades. Aplicación en la Universidad de Holguín. (Tesis presentada en opción al grado científico de Doctora en Ciencias Técnicas), Universidad de Holguín, Cuba., Holguín. Cuba.

Pahl-Wostl, C. (2007). The implications of complexity for integrated resources management. Environmental Modelling & Software,, 22(5), 561-569.

Reyes, B. y. B., D,. (2005). Nuevas tendencias en el desarrollo de destinos turísticos: Marcos conceptuales y operativos para su planificación y gestión. Cuadernos de Turismo, 15, 27-43.

Rodríguez, R. (2007). Gestión Ambiental de Empresas. Nicaragua: Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua., 176 p.

San Nicolás, T. (2012). Procedimiento para la elaboración de estrategia ambiental en el proceso de alojamiento. Estudio de caso en el hotel Club Amigo Atlántico Guardalavaca. (Tesis en opción al título académico de Máster en Gestión Turística), Universidad de Holguín, Holguín. Cuba.

Santamarta, J. (2000). Turismo y Medio Ambiente. World Watch.

Torres, P. (2009). Gestión turística del patrimonio cultural

Velázquez, J. A., y Vargas, E. E. (2015). De la innovación a la ecoinnovación. Gestión de servicios en empresas hoteleras. Revista Venezolana de Gerencia, 20(70), 268-281.

Vilariño, C. (2013). Contribución a la gestión estratégica organizacional con enfoque ambiental. Enl@ce Revista Venezolana de Información, Tecnología y Conocimiento, 10(1), 31-52.